Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Vol au vent recept - Koninginnenhapje met gratins

10 personen

40 minuten + afkoelen & 20-25 minuten oven

Wat heb je nodig?
  • 1 kg Aviko Aardappel Gratins Cream & Cheese
  • 1,5 kg kipfilet
  • 2,5 l kippenbouillon
  • 190 g ongezouten roomboter
  • 200 g bloem
  • 375 ml droge witte wijn
  • 500 g kastanjechampignons, in plakjes
  • 250 ml slagroom
  • 10 pasteibakjes
  • 5 takjes peterselie, fijngehakt

Bereiding

Breng de bouillon aan de kook. Draai het vuur laag, leg de kipfilets in de bouillon en pocheer ze in 15 minuten zachtjes gaar.
Neem de kipfilet uit de pan en schenk de bouillon door een fijne zeef in een maatbeker. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Smelt de boter in een sauspan. Voeg de bloem toe en bak 2 minuten zachtjes mee. Schenk er de wijn en vervolgens langzaam 1750 ml kippenbouillon bij, al kloppende met een garde. Klop tot een gladde en gebonden saus.
Breng de saus tegen de kook. Voeg de champignons toe en laat de ragout 10 minuten zachtjes koken en tot de gewenste dikte inkoken.
Verdeel de kipfilet in stukjes en roer ze met de slagroom door de ragout. Breng op smaak met peper en houd warm of laat afkoelen tot kamertemperatuur (bewaar de ragout daarna eventueel tot later gebruik in de koelkast).
Verwarm de oven voor tot 220C. Zet de gratins op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm de kippenragout op laag vuur; roer regelmatig. Snijd de dekseltjes van de pasteibakjes. Zet de bakjes en de dekseltjes de laatste 3 minuten bij de gratins op de bakplaat en bak ze warm en knapperig.
Zet de pasteibakjes op 10 borden. Schep er de kippenragout in en bestrooi met de peterselie. Leg de dekseltjes weer op de pasteibakjes. Serveer met de gratins.

Tip: Serveer er naar wens nog een knapperige frisée salade bij.

Aardappelgratin met room en kaas

De combinatie van hoogwaardige ingrediënten en ons productieproces zorgen ervoor dat de gratins niet alleen heerlijk zijn maar ook hun vorm behouden. Hierdoor wordt het toevoegen van een Franse klassieker aan uw menu wel heel eenvoudig.

Lees meer Gratis proefpakket