Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Salade Niçoise tonijn recept

Maak de salades van tevoren klaar en bewaar ze gekoeld. Geef de dressing apart mee zodat de sla lekker knapperig blijft tijdens de bezorging.

10 Personen

30 minuten

Wat heb je nodig?
  • 3 kg Aviko SuperCrunch Fresh friet
  • 6 eieren
  • sap van 1 limoen
  • 3 el Franse mosterd
  • 275 ml zonnebloemolie
  • 2 el wasabipasta
  • 150 ml witte wijnazijn
  • 500 ml olijfolie extra vierge
  • 500 g haricots verts
  • 400 g slamelange naar keuze
  • 3 rode uien, in ringen
  • 400 g zwarte olijven
  • 500 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • 6 el olijfolie, om te bakken
  • 10 duurzaam gevangen tonijnsteaks (bijv. Albacore tonijn) à 175 g, op kamertemperatuur
  • olie om te frituren
  • staafmixer

Breek 1 ei boven een hoge maatbeker. Voeg het limoensap, 2 tl mosterd en de zonnebloemolie toe. Pureer met de staafmixer tot een lobbige mayonaise. Breng pittig op smaak met de wasabipasta.
Klop een vinaigrette van de wijnazijn, de extra vierge olijfolie en de resterende mosterd. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een schepje suiker.
Kook de haricots verts in water met zout in 4 minuten knapperig gaar. Giet de haricots verts af en spoel ze onder stromend water koud.
Kook 5 eieren in 6 minuten bijna hard. Laat de eieren schrikken, pel en halveer ze.
Verdeel de sla met de haricots verts, de uiringen, de olijven, de tomaatjes en het ei over de (disposable) borden en zet eventueel gekoeld weg.
Verhit de frituurolie tot 175 ºC. Bak de friet in porties in 3 minuten goudbruin en krokant in de hete olie. Laat de friet even uitlekken op vetvrij papier.
Verhit de olijfolie in 2 ruime koekenpannen. Bestrooi de tonijnsteaks met zout en peper en bak ze in 1 minuut per kant bruin, maar vanbinnen nog rosé en sappig.
Leg de tonijnsteaks bij de salades en schep de friet ernaast. Besprenkel de salades met de vinaigrette (of geef deze apart erbij).
Bestrooi met de ringetjes bosui en serveer met een dot wasabi mayonaise.

Per persoon: 1700 kcal, 56 g eiwit, 126 g vet waarvan 17 g verzadigd, 81 g koolhydraten, 10 g vezels en 4,5 g zout

Tip: vervang voor een vegetarische salade Niçoise de tonijn door een plak (gerookte) tofu.

SuperCrunch Fresh

De enige verse friet die minstens 30 minuten knapperig blijft en 60 minuten onder een warmtelamp.

Lees meer Gratis proefpakket