Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Poutine recept - Poutine met Irish stew en peterselieroom

Friet met een heerlijke topping: dat is de Canadese klassieker ‘poutine’. Een allemans favoriet. Het stoofvlees maak je ruim van tevoren en heeft door het Ierse stoutbier een rijke en volle smaak.

10 Personen

30 minuten + 3 uur stoof

Wat heb je nodig?
  • 3 kg Aviko SuperCrunch Fresh friet
  • 75 g roomboter
  • 3 kg magere runderlappen, in blokjes
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 preien, in ringen
  • 3 wortels, in plakjes
  • 1 l Guiness bier
  • 1 l vleesfond
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kg bospeen
  • 75 ml olijfolie
  • (grof) zeezout
  • 1 bosje peterselie
  • 500 g zure room
  • olie om te frituren

Smelt de boter en braad het vlees bruin aan. Schuif het vlees aan de kant. Bak de ui met de prei en wortel 5 minuten zachtjes, zonder te kleuren.
Schep het vlees door de groenten. Schenk het bier en de fond erbij. Voeg de laurier toe en breng tegen de kook.
Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt in 3 uur zachtjes gaar. Snijd intussen het loof van de bospeen en schil ze met een dunschiller. Spreid de worteltjes uit op bakplaten, besprenkel ze met de olijfolie en schep om. Bestrooi ze met zeezout naar smaak.
Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Rooster de worteltjes in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten beetgaar.
Hak de peterselie fijn en meng met de zure room.
Verhit de frituurolie tot 175 ºC. Bak de friet in porties in 3 minuten goudbruin en krokant in de hete olie. Laat de friet even uitlekken op vetvrij papier.
Bind het stoofvlees tot de gewenste dikte en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de friet met de worteltjes over borden of disposable verpakkingen. Schep het stoofvlees over de friet. Geef de peterselieroom apart erbij om later zelf over het stoofvlees te scheppen.

Per persoon: 1350 kcal, 82 g eiwit, 64 g vet waarvan 18 g verzadigd, 100 g koolhydraten, 15 g vezels en 4,8 g zout.

Tip: Geroosterde worteltjes zijn ook heerlijk om op kamertemperatuur te serveren!

SuperCrunch Fresh

De enige verse friet die minstens 30 minuten knapperig blijft en 60 minuten onder een warmtelamp.

Lees meer Gratis proefpakket