Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Doe maar duits

Duitse worst

Jawohl! 3x Duits voor een smaakvol najaar.

Broodje worst

Wie denkt dat de hotdog een typisch Amerikaans fenomeen is, heeft het mis. De hotdog komt oorspronkelijk uit Duitsland! De worst is een typische Frankfurter worst, al eeuwen populair in Duitsland en in de 19e eeuw door de Duitse immigranten meegenomen naar Amerika. De worsten werden verkocht vanuit karretjes in de straten van New York als ‘dachshund‘, Duits voor teckel - ook wel gekscherend ‘worst op pootjes’ genoemd. In het Engels veranderde de naam al gauw in hotdog. Aanvankelijk werden de hete worsten los geserveerd, later kwam het broodje om de vingers te beschermen tegen de hitte. Traditioneel wordt de hotdog geserveerd met een plukje rauwe zuurkool, typisch Duits!

Goed zuur

Duitsland is broodland bij uitstek; de oosterburen kennen maar liefst 300 broodsoorten. Typisch Duits is het zuurdesembrood, dat gemaakt wordt zonder toevoeging van bakkersgist. De ingrediënten zijn bloem en water, dat men spontaan laat fermenteren. De bacteriën en gisten die van nature aanwezig zijn in het deeg vormen koolzuur dat de luchtigheid en typische smaak van het brood verklaart. Omdat het bereiden veel tijd in beslag neemt, kiezen bakkers er tegenwoordig vaak voor om zuurdesempoeder te gebruiken. Zuurdesembrood groeit ook in ons land in  populariteit omdat het gisten op natuurlijke wijze gebeurt. Bijkomend voordeel: zuurdesembrood is veel langer houdbaar doordat er geen gist wordt gebruikt.

Biertje?

De ambassadeur van de herfst wordt ‘ie ook wel genoemd: bockbier. Van origine een bier van lage gisting van rond de 6,5% alcohol, robijnrood van kleur en met een karamelachtige smaak. Tegenwoordig wordt het promillage niet meer zo streng gehandhaafd en is alles mogelijk. De naam bockbier is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw in Beieren en is een verbastering van “Ainpöck” – men bestelde toen al snel “Ein Bock”. Met een bok heeft de naam dus niets te maken, hoewel deze wel vaak op het etiket staat afgebeeld. Bockbier is overigens zeer geschikt om mee te koken vanwege de volle, krachtige smaak. Denk bijvoorbeeld aan het stoven van wild met herfstbock of het meekoken van het bockbier bij de chili con carne.