Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Feest op tafel

feest op tafel

Het Oktoberfest wordt allang niet meer exclusief in Duitsland gevierd en biedt veel meer culinaire inspiratie dan alleen het bier. Een idee voor een Oktoberfest menu of  -themaweek? 

Tradities voeren de boventoon

Het Oktoberfest in München geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht. Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaalgesproken op de eerste zondag van oktober. Tradities voeren de boventoon op het Duitse feest dat al sinds 1810 wordt gehouden en dus hult men zich in klederdracht, komt muziek enkel van live spelende blaaskapellen en drinkt men bier uit een Maß; een bierglas met de inhoud van een liter. Steeds vaker associeert men het Oktoberfest niet alleen meer met bier, maar met de complete traditionele Duitse keuken.

Culinair genieten

Naast verschillende worstsoorten (lees ook: “Of je worst lust?”), staan Hänchen (gegrilde haantjes gemarineerd met een unieke kruidenmix), Schweinhaxe (een hele schenkel met spek en zwoerd eraan), Brezel (pretzels), Kartoffelsalat (de welbekende aardappelsalade) en Kalte Platte (een plank met koude hapjes als vleeswaren, mierikswortel, roggebrood en augurk) op het Oktoberfest menu in Duitsland. De Duitser weet hoe het hoort: bij goed bier hoort goed eten!

Inspiratie voor je Oktoberfest menu

Wanneer je echte Duitse ‘biertisch’ recepten wil serveren, probeer dan eens de kruidige gehaktballetjes met aardappelpuree of voor de vegetarische bierdrinker de aardappelpannenkoekjes met peer en appel.