Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Go slow

Trends inspiratie

Ik bespeur een grote tegenstrijdigheid. Buiten de deur willen we niet meer urenlang aan tafel zitten voor zoveel gangen, glazen en euro’s. Dan willen we snel ‘een hapje’ delen, om samen of apart daarna of daarvóór nog iets anders te gaan doen: dansen, theater, film en/of gamen. Uit eten als een van de vele mogelijkheden om de avond door te komen, in plaats van een avondvullende bezigheid op zich. En vooral de laatste tijd steeds vaker: uit eten als onderdeel van het aangeboden totaalprogramma, zoals op de talloze festivals en in venues als Skateclub, Chin Chin Club en TonTon Club in Amsterdam.

Maar thuis is het een heel ander verhaal. Daar besteden we weekenden lang aan tafelen waar geen einde aan komt. De voorpret begint al bij de urenlange voorbereiding. Niks geen edel-junkfood zoals buiten de deur, maar slow cooking. Liefst samen met elkaar. Samen fermenteren, roken, drogen, urenlang in pannen en potten roeren, ingrediënten langzaam op lage temperaturen garen, gebraad bedruipen, bonen doppen. En onderwijl uitgebreid het leven doornemen.

Het verschil tussen uit en thuis zit hem in de intimiteit van de eigen keuken. De huiselijke sfeer. Het ontbreken van het strikte onderscheid tussen gast en gastgever. Tussen vrienden en onbekenden. Want je kent er iedereen.

Restaurants gaan hierop inspelen. Na shared meals voorzie ik in deze voortdurend sneller wordende online wereld een toekomst voor shared restaurants, waar de gasten samen met de koks het eten bereiden alvorens aan tafel te gaan. Als goede vrienden. Of misschien zijn het wel goede vrienden die samen een horecakeuken voor een lange avond of een weekend hebben afgehuurd, omdat de eigen behuizing te klein is voor het vriendengezelschap

De gast wil namelijk deel uitmaken van het gehele proces, in plaats van enkel passieve toeschouwer zijn. En voor het stimuleren van de goede conversaties is het dan heel handig dat het bereiden van het eten veel tijd neemt, waardoor alles vanzelf vertraagt en we weer echt tot elkaar kunnen komen. Het Nieuwe Restaurant met de keuken en niet ‘de zaal’ als epicentrum. Koken én eten aan het aanrecht. Uren en urenlang.

(foto: Slow cooked sherperd’s pie voor urenlange tafelsessies; © Marjan Ippel)

Marjan Ippel

Foodtrendwatcher Marjan Ippel schrijft vanaf nu elke maand een trendartikel voor Vier het seizoen. Marjan Ippel schrijft over food en foodtrends in off- en online magazines als Elle Eten, Entree en FavorFlav.com. Ze geeft inspiratiepresentaties aan horeca en voedingsindustrie, (is bedenker en medeauteur van de bestseller Mijn Amsterdam van sterrenchef Ron Blaauw en ze is jurylid voor o.a. De Horecava Innovation Award en de Entree Hospitality & Style Awards.