Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Gratin Dauphinois

Een echte Franse klassieker is de Gratin Dauphinois. Een ideaal bijgerecht dat altijd zorgt voor een mooie aanvulling bij jouw menu. Liever minder tijd spenderen aan het maken van gratin? Probeer onze Gratin Dauphinois eens!

10 personen

15 minuten voorbereiding + 25 minuten oven

Wat heb je nodig?

Bereiding

Gebruik een vastkokende bloemige aardappel, zoals een Bintje of Biltstar. Schil de aardappels en spoel ze af.
Was de prei en pastinaak en snij deze vervolgens in kleine stukjes van ongeveer 4 mm dik.
Snijd de aardappels in dikke plakjes voor een mooie bite. Was de plakjes niet, dan verwijder je het zetmeel en dat heb je nodig om een samenhangende gratin te maken.
Pel de knoflook en vijzel deze met wat zeezout fijn. Pel de sjalotjes en snijd deze mooi fijn.
Steek de Big Green Egg aan tot max 180 °C. Ga intussen verder met de voorbereiding van de aardappelgratin.
Verwarm een scheutje olie of klontje boter in een gietijzeren pan en fruit hierin de knoflook en het sjalotje aan.
Voeg de aardappels, prei en de pastinaak toe en roer de slagroom en de melk erdoor. Voeg wat peper en zout uit de molen toe en breng het weer aan de kook. Laat het beetgaar worden in 15 minuten.
Schep de gratin over in kleine ovenschaaltje en garneer af met de gebakken beukenzwammetjes, geraspte Gruyère kaas en kruidenbroodkruim.
Sluit de deksel van de Green Egg en laat ca. 10 minuten nagaren.
Serveer de gratins bij het hoofdgerecht.

* in plaats van een Green Egg kan je de gratin ook bereiden in een oven.

Je zou deze gratins goed kunnen combineren met Picanha. In onze online masterclass legt Ruud Jansen uit hoe je dit het beste kunt bereiden. 

Tip

Voeg roquefort kaas toe voor wat extra pit.

Liever minder tijd spenderen aan het maken van gratin? Probeer onze Gratin Dauphinois eens! 

Gratin Creamy Cheese (vers)

De Creamy Cheese gratin is bij lage temperatuur gepasteuriseerd en heeft daardoor een heerlijk, verse smaak.

Lees meer Gratis proefpakket