Inspiratie voor chefs

Home friet home

Onze zuiderburen frituren wat af. Het perfecte frietje is daar serious business, die wordt bewaakt door de Orde van de Gulden Puntzak. Wat maakt Belgische ‘fritten’ nu zo speciaal en hoe nemen we dat geheim huiswaarts?

Immaterieel erfgoed

Met ruim 5000 frietkotten (frietkramen) kun je er in bijna elke stadswijk of ieder dorp in België wel eentje vinden. De eerste dateert uit 1880, maar waar de precieze oorsprong van friet ligt, is onbekend. Feit is wel dat de eerste frieten werden gebakken en gegeten op de kermis rond het midden van de 19e eeuw. Daarna verschenen er in tal van steden en gemeenten op centrale pleinen en in de buurt van stations frietkramen. Onlangs is de frietkotcultuur in België officieel erkend als Belgisch immaterieel erfgoed en ligt een aanvraag klaar om toegevoegd te worden aan de UNESCO-werelderfgoedlijst

Ambacht

Iedere friturist verstaat de kunst van het frieten bakken en iedere frietkot heeft zijn eigen specifieke geheim om de lekkerste frieten te bereiden. Echter, een universeel perfect frietje bestaat niet. De meeste frituristen kiezen voor het Bintje en snijden frietjes van 9-14 mm breed met een lengte tussen de 5 en 12 cm; naargelang de regio kan dit verschillen. Sommige koks zweren bij het grondig afspoelen en drogen van de frieten, anderen doen dit juist niet. Friet gemaakt van zelfgeschilde aardappelen hadden lange tijd de naam het beste te zijn, maar tegenwoordig gebruikt men ook vaak voorgeschilde aardappelen of diepvriesfriet. Ook de vetstof verschilt van persoon tot persoon: bakte men vroeger in dierlijk vet (ossewit), tegenwoordig kiest men vaak voor een ‘eigen mix’ van plantaardig vet en rundvet. Het geheim van de smid? Dat zal dus altijd wel een geheim blijven.

Snel ambachtelijke friet of tafel

Hoewel België een land is van verse friet, wordt ook ingevroren friet in restaurants vaak gebruikt. Populair is de Pom’Artisan: friet van de beste, speciaal geselecteerde aardappelen die bewust in een onregelmatige snit zijn gesneden. De mooie goudbruine kleur na het frituren geven de frietjes een echte authentieke ambachtelijke uitstraling. Kijk hier voor meer informatie om een stukje België in huis te halen.

#Teamfriet of #Teampatat

De eeuwige discussie: is het ‘patat’ of ‘friet’? Hangt af van waar je woont. Boven de rivieren wordt patat het meest gebruikt, zuidelijke provincies noemen het friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap of een mep wordt in sommige Belgische streken een patat genoemd. Pas dus op als een Belg vraagt of je een patat wil!

Tip:

Maak je gebruik van diepvriesfriet: laat het niet eerst ontdooien, maar frituur meteen de nog bevroren friet.

Tip 2:

Frituren is ‘hot’. Niet voor niets starten sterrenchefs als Sergio Herman en Niven Kunz hun eigen frituurzaak. Vijf Groningse lekkerbekken brengen een ode aan de frituur en verzamelden ruim 80 frituurrecepten in hun boek Fris Frituren. Om het boek gepubliceerd te krijgen, zijn ze een crowdfund actie begonnen: https://www.voordekunst.nl/projecten/5857

Laat je inspireren en blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze mailings!

Laat je inspireren en blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze mailings!