Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Of je worst lust?

Duitse worst

Jazeker! En dan hebben we het over de oneindig lekkere worstvarianten die de ambachtelijke worstmakers van nu weten te maken.

Duits cultuurgoed

Dat Duitsland worstland nummer 1 is, moge duidelijk zijn. Worst behoort tot het nationale Duitse cultuurgoed. Het land brengt maar liefst 1500 soorten worst voort, van braadworst tot droge worst, van gekookte tot gerookte. Elke regio heeft zijn eigen worst die zich onderscheidt in het gebruik van het vleesmengsel en de specerijen, in lengte en in vorm.

Nieuwe lichting

Waar worst jarenlang gold als de obligate rookworst bij de stamppot, is het nu een delicatesse die vooral in de nieuwe ruige keuken floreert. Op de foodfestivals van nu ontbreekt een foodtruck met lekkere worsten dan ook vrijwel nooit. De nieuwe lichting worstenmakers vindt overal ter wereld inspiratie en munt uit in creativiteit.

De leukste worstenmakers van nu zijn wel Brandt & Levie, drie vrienden die zich onderscheiden door hun ongekunstelde aanpakkersmentaliteit. Vanuit de horeca startten ze na een inspiratiereis door Frankrijk en Italië in 2011 hun eigen worstenmakerij waar ze begonnen met het maken van droge worst op Italiaanse wijze. Het gebruik van eerlijk – meestal varkens - vlees en heerlijke specerijen bracht samen met hun originele presentatie al snel bekendheid. Snel daarna volgde ook verse worst met bijzondere recepten als piment d’espelette en venkelzaad, gefrituurde knoflook en ansjovis of met saffraan, sinaasappel en ras el hanout. Brandt & Levie worsten hebben in relatief korte tijd hun weg gevonden naar bekende chefs, restaurants, horeca en speciaalzaken voor lekkerbekken.

De Worst Story

Het succesverhaal én de beste recepten van Brandt & Levie kun je bekijken in het boek de Worst Story dat in november 2015 verscheen bij Nijgh en van Ditmar ( € 22,50). Volg de heren ook op Instagram voor de mooiste water-in-de-mond foto’s.

Tip van Samuel

“Het grillen of roosteren van verse worst kan flink mis gaan. Door de hitte verbrandt de buitenkant terwijl de binnenkant nog rauw is. Het wellen van de worst (6 minuten in water tegen de kook aan en daarna terugkoelen) is eenvoudig en zorgt ervoor dat je worst altijd lukt!”