Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Lamsbout recept met rozemarijn knoflook mosterdgratin

10 personen

30 minuten + 85 minuten oven

Wat heb je nodig?
  • 10 Aviko Aardappel Gratins Cream & Cheese
  • 4 kg lamsbout (ontbeend en opgebonden)
  • 4 kg lamsbout (ontbeend en opgebonden)
  • 5 takjes rozemarijn
  • 125 g roomboter
  • 1 kg sperziebonen
  • 1,5 wortel, in dunne plakjes
  • 375 g geraspte gruyère
  • 5 el grove mosterd
  • 10 el honing
  • 2 el olijfolie
  • 3 sjalotjes, fijngesnipperd
  • (versgeraspte) nootmuskaat
  • 2-3 tl natuurazijn
  • Braadslede, bakplaat met bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Maak met een puntig mesje inkepingen van 2 cm in de lamsbout en vul ze met de knoflook en toefjes rozemarijn. Leg de lamsbout in de braadslede en bestrooi met zout en peper.
Verdeel de helft van de boter in vlokjes over het vlees en rooster de lamsbout 50-60 minuten in de voorverwarmde oven. Kook ondertussen de sperziebonen in water met zout in 6 minuten beetgaar.
Laat de sperziebonen in een zeef uitlekken en afkoelen; leg ze eventueel in ijswater zodat ze niet doorgaren.
Zet de gratins op de bakplaat. Verdeel de plakjes wortel erover en bestrooi met de kaas en peper naar smaak.
Neem de lamsbout uit de oven. Verhoog de oventemperatuur naar 220 ºC. Schuif de gratins in de oven en bak ze in 25 minuten goudbruin en gaar.
Meng voor de lak de mosterd met honing. Bestrijk de lamsbout ermee. Schuif de lamsbout erbij in de oven en bak nog 10-15 minuten. Laat het vlees dan uit de oven onder aluminiumfolie rusten.
Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de sjalot 1 minuut. Voeg de sperziebonen met de rest van de roomboter toe en smoor de groente 5 minuten. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Sprenkel de azijn erover en schep om.
Leg de lamsbout op een plank met de gratins erbij. Snijd het vlees in mooie plakken en serveer met de sperziebonen.

Variatietip: de lamsbout kan ook op de barbecue (met deksel) bereid worden.

Tags
lamsvlees
Aardappelgratin met room en kaas

De combinatie van hoogwaardige ingrediënten en ons productieproces zorgen ervoor dat de gratins niet alleen heerlijk zijn maar ook hun vorm behouden. Hierdoor wordt het toevoegen van een Franse klassieker aan uw menu wel heel eenvoudig.

Lees meer Gratis proefpakket