Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

MMMMAYONAISE

mayonaise van Jonnie Boer

Wij zijn er dol op, vooral bij friet is een goede mayonaise onontbeerlijk.

Smaakmaker

Niet alleen in Nederland en België lusten we het graag, ook in Rusland (op brood) en Japan (bij pizza) is mayonaise een belangrijke smaakmaker voor de maaltijd. In het restaurant wordt de mayonaise vaak zelf gemaakt en heeft elke chef zijn eigen recept. De saus bestaat uit eigeel, ca. 75% olie, zout en azijn of citroensap. Toevoegingen als mosterd, knoflook of verse kruiden (heerlijk: basilicum, gember of koriander) zorgen voor verdere smaakverfijning.

Tip: Essentieel bij het maken van mayonaise is dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders is de kans groot dat het zal schiften. Schift het toch? Begin dan opnieuw, de kans dat het goed zal komen door bijvoorbeeld lauwwarm water toe te voegen is namelijk erg klein en zonde van de moeite.

Jonnie's geheim

Het mayonaiserecept van Jonnie Boer - de Librije mayonaise - munt uit in frisheid. Het geheim? Jonnie gebruikt eiwit in plaats van eigeel! Deze mayonaise kun je als basis gebruiken voor allerlei koude sauzen, zo eten of op smaak brengen met wasabi of gembersiroop.