Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Seizoensgroente in de spotlight: Asperges!

In april barst in alle hevigheid het nieuwe aspergeseizoen weer los, de echte liefhebber kijkt daar nu al reikhalzend naar uit. Tot eind juli worden de asperges gestoken en volop terug te vinden zijn op de menukaarten voor de lente en de zomer. 

Kun je ook niet wachten tot deze seizoensgroenten weer beschikbaar is en in vele variaties geserveerd kan worden? Wil jij, dat jouw collega's van de bediening net zo liefdevol over de asperges kunnen vertellen als jij ze bereid? Lees dan snel verder, want wij vertellen je alles over de asperges wat jij als kok moet weten!

Hoe worden asperges geteeld?

Asperges zijn niet de meest goedkope groentesoort en heeft zijn prijskaartje te danken aan de de arbeidsintensieve teelt en oogst. Ze worden nog steeds grotendeels met de hand gestoken. De eerste asperges komen half tot eind april met het puntje boven de grond. Het exacte moment is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden. Dat is hét moment waarop de gekte losbreekt. Met een speciaal steekgereedschap worden de ‘zandbulten’ op de aspergevelden zorgvuldig langsgelopen en de volgroeide asperges worden met de grootste zorg gestoken.

Zijn asperges gezond?

Asperges zitten vol belangrijke voedingsstoffen en 100 gram asperges bevat slechts 13 calorieën. Daarnaast zitten er ook veel eiwitten en voedingsvezels in deze gezonde groente. De stoffen kalium, fosfor en calcium zorgen voor sterkere botten en versterken het zenuwstelsel. Daarnaast zijn asperges ook rijk aan vitaminen zoals A, B1, B2, B6 en C. Kortom: de asperge niet ontbreken op de lente menukaart!

Ga goed voorbereid het aspergeseizoen in

Lees het blog van Tom met fijne en praktische tips over asperges.  

Asperges met krieltjes: traditioneel lekker!

Asperges kunnen op diverse manieren gecombineerd worden, maar de klassieke combinatie met aardappelen of krieltjes blijft onovertroffen. De heerlijke en volle smaak van aardappelen is een uitstekende aanvulling voor elk aspergegerecht. Wij hebben enkele verrassende recepten voor je op een rijtje gezet waarmee je jouw gasten kunt verwennen: