Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Toscaans stoofvlees met aardappel mascarponegrating

Met Pom’ Fraîches (aardappelschijfjes) kun je van alles bereiden. Je kunt 'eenvoudige' aardappelschijfjes er ook bijzonder uit laten zien. Om je te inspireren hebben we een recept samengesteld met Toscaans stoofvlees. Van de aardappelschijfjes maak je met behulp van mascarpone een aardappel-mascarponegratin. 

10 personen

2 uur en 15 minuten

Wat heb je nodig?
  • 1 verpakking Pom’ Fraîches (2000g)
  • 7-8 takjes tijm
  • 100 g mascarpone
  • 5 el olijfolie
  • 3 teen knoflook, geperst
  • 3 ui, gesnipperd
  • 200 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 7 tenen knoflook, fijngehakt
  • 625 ml vleesfond of -bouillon
  • 3 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 375 ml (Toscaanse) rode wijn
  • 3 blikjes tomatenpuree (70 g)
  • 2 kilo magere runderriblappen, in blokjes

Bereiding:

Verwarm in een stoofpan de olijfolie. Fruit de ui met de knoflook en de bleekselderij 3 minuten. Schep het vlees erdoor en bak 4 minuten mee. Roer de tomatenpuree door het vlees en bak nog 1 minuut. Schenk de wijn en de fond of bouillon erbij en breng tegen de kook. Voeg de takjes tijm toe. Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt in 2 uur gaar. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Roer in een grote kom de mascarpone los met de geperste knoflook. Schep de aardappelschijfjes erdoor en meng goed. Verdeel de aardappelschijfjes in 3-4 lagen over de ovenschaal. Bestrooi elke laag met Parmezaanse kaas en peper naar smaak. Bak de gratin in de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten goudbruin en gaar. Bij meer lagen is de oventijd langer: de gratin is gaar als een prikker makkelijk door alle lagen glijdt. Dek de schaal eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant van de gratin te donker dreigt te worden. Serveer het stoofvlees met de aardappel-mascarponegratin.

Voedingswaarde

Kcal: 980 kcal
Vet: 63 g vet waarvan 29 g verzadigd
Zout: 1,3 g zout
Eiwit: 57 g eiwit
Koolhydraten: 40 g koolhydraten
Vezel: 5 g vezels