Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
vlaamse stoverij met friet

Een echte Vlaamse klassieker die niet kan ontbreken is stoofvlees friet. Zacht gestoofd vlees met een abdij pintje kan alleen maar de harten van je gasten veroveren.

10 personen

2uur 30 minuten

Wat heb je nodig?
  • 2,5 kilo Aviko Artisanale Frites
  • 100 gram roomboter
  • 2,5 kilo magere runderriblappen, in blokjes
  • 500 gram uien, gesnipperd
  • 1 liter abdijbier dubbel
  • 500 mililiter vleesfond
  • 200 gram Luikse stroop
  • 3-4 blaadjes laurier
  • 8 takjes tijm
  • 450 gram ontbijtkoek, in blokjes
  • 1,5 kilo sperziebonen, schoongemaakt
  • 4 takjes peterselie, fijngehakt
  • olie om te frituren

Bewerken:
Smelt in een ruime braadpan de boter. Bestrooi het vlees met zout en peper en braad rondom bruin aan. Schep het vlees uit de pan. Fruit de ui 5 minuten in het bakvet. Doe het vlees terug in de pan. Voeg het bier en de fond toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag. Voeg de stroop, de laurier, de tijm en de ontbijtkoek toe en stoof het vlees afgedekt in 2 uur zachtjes gaar. Verhit de olie om te frituren tot 175 ºC. Kook de sperziebonen in water met zout in 6 minuten beetgaar. Bak de frites in porties (max. 500 gram) in 3-3½ minuten goudbruin en knapperig in de hete olie. Giet de sperziebonen af. Breng het stoofvlees op smaak met zout en peper. Verdeel de stoverij over tien borden. Schep de sperziebonen ernaast.
Bestrooi met de peterselie en serveer met de frites. Lekker met friszure Belgische mayonaise.

Voedingswaarde per persoon: 1290 kcal, 63g eiwit, 59g vet waarvan 22g verzadigd, 117g koolhydraten, 15g vezels en 2,1g zout.

La Cuisine Belge Artisanale Frites 12 mm

De onregelmatige snit en de goudbruine kleur geven de frites een ambachtelijke uitstraling. Na de bereiding serveert u uw gasten knapperige, goudbruine friet!

Lees meer Gratis proefpakket