Inspiratie voor chefs

Seizoensproducten

Wanneer gebruik je welke seizoensproducten in de professionele keuken?

Tegenwoordig zijn bijna alle producten het hele jaar te verkrijgen. Toch is het een culinaire voorwaarde om op de juiste manier om te gaan met de producten van het seizoen of van de betreffende maand. Door seizoensproducten op te nemen op jouw menu kun je het hele jaar door volop variëren, weet je zeker dat je met verse ingrediënten werkt die op dat moment het meest optimaal van kwaliteit en smaak zijn. En dat niet alleen, door gebruik te maken van de producten van het seizoen kun je ook nog eens voordelig inkopen door het hoge aanbod.

Seizoensproducten november en december

Producten die in de maanden december en november goed verkrijgbaar zijn, zijn de verschillende soorten kool en knol- en wortelgewassen. Het imago van deze producten is niet altijd even goed. Ze worden vaak gezien als grof en goedkoop. Dit imago wordt mede veroorzaakt door de associatie met stamppotten. Aan jou als chef kok is het de uitdaging om het tegendeel te bewijzen, want ook met deze producten kun je hele verfijnde (bij)gerechten bereiden en serveren. Ook de bladgroenten (met uitzondering van verse spinazie) zijn goed verkrijgbaar. Vele vlees- en vissoorten zijn goed verkrijgbaar in de maanden november en december: volop mogelijkheden dus om te variëren met seizoensproducten. 

Seizoensproducten januari en februari

De seizoensproducten van de maand januari zijn grotendeels gelijk aan de seizoensproducten van december en november. Opvallend is, dat bijna alle producten die vallen onder de knol- en wortelgewassen de eerste maanden van het jaar veelal op hun best zijn. In de categorie schaal- en schelpdieren valt de winterse rivierkreeft op. In januari is deze qua verkrijgbaarheid op zijn best. Het wildseizoen loopt in de maand januari op zijn einde. De patrijs en het wildzwijn zijn nog zeer goed, de overige wildsoorten lopen qua verkrijgbaarheid terug, zeker richting het einde van de maand januari.

In februari is het wildseizoen echt voorbij, met uitzondering van het wilde konijn en de houtduif. Hoe verder we het voorjaar ingaan, des te beter alle soorten vis leverbaar zijn, de winterse rivierkreeft is ook deze maand nog op zijn best. Qua seizoensgroenten vallen nog steeds de knol- en wortelgewassen op. Ze zijn volop verkrijgbaar, zeker als de winter wat laat (later) op gang komt. Verder kun je qua groenten nagenoeg alle koolgroenten goed en voordelig inkopen

Seizoenspoducten maart en april

Met een beetje geluk kunnen jouw gasten in maart al genieten van de eerste voorjaarszon. Deze maand verbetert de verkrijgbaarheid van vele vissoorten en langzaam maar zeker zijn verschillende bladgroenten en slasoorten ook beter leverbaar. Deze maand is dan ook dé maand om definitief en volledig over te schakelen op de seizoensproducten van de lente. Het eerste zachte fruit (aardbei lambada en cranberries) is weer leverbaar en met de Pasen op komst is het niet alleen buiten weer de tijd voor voorjaarsbloemen, maar ook het moment voor heerlijke salade's, gedecoreerd met eetbare voorjaarsbloemen zoals bijvoorbeeld viooltjes.

In de maand april zijn zowel de wilde vissoorten als schaal- en schelpdieren producten die goed bij het seizoen passen. Opvallend zijn twee soorten knolgroenten die in april op hun best zijn: de broccoli en koolrabi. En de maand april is natuurlijk de maand van het steken van de eerste asperges. Het witte goud mag zich met recht dé seizoensgroente van de lente noemen! Wil je jouw gasten iets verrassends serveren? Verschillende wiersoorten (visdraadwier en Japans bessenwier) zijn deze maand perfect verkrijgbaar!

Maak ieder seizoen gebruik van streekproducten

Wil je het écht goed doen en je onderscheiden van de concurrentie, maak dan ieder seizoen volop gebruik van de producten uit jouw eigen regio. Informeer eens bij een lokale fruitteler, groenteteler of ambachtelijke slagerij naar de streekproducten van het seizoen. 

Tip! Wij hebben handige seizoenskalenders die je eenvoudig kan dowloaden. Hier zie je precies welke groenten per seizoen verkrijgbaar zijn. Print de PDF uit en hang het op in de keuken. Handig! 

Laat je inspireren en blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laat je inspireren en blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!