Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Winterse barbecue: sfeervol en lekker!

Winterse barbecue: sfeervol en lekker!

Zie je het al voor je? Een familie of een grote groep vrienden staat buiten bij jouw restaurant. Het weer is winters. Strakke blauwe lucht, maar wel fris. In een sfeervolle omgeving staan ze gezellig te kletsen. Om op te warmen hebben ze een heerlijke kop warme chocolade melk, glühwein of een goede rode wijn in de handen. De heerlijke rookaroma’s van een winterse barbecue zorgen ervoor dat de lekkere trek van de gasten aangewakkerd wordt terwijl ze in afwachting zijn van een heerlijk barbecue gerecht, zoals een gegrilde steak met winterse groenten. Waar moet je op letten bij een winterse barbecue? Met de volgende praktische en inspirerende tips wordt jouw winterse barbecue gegarandeerd een succes!

Kies de juiste barbecue

De barbecue is niet alleen bepalend voor de sfeer die je wilt creëren, maar hij moet ook praktisch zijn. Niet alle barbecues zijn bestand tegen het koude winterweer. Voordat je een barbecue aanschaft moet je eerst wat research doen om te bepalen welke het beste bij je past. Belangrijk is dat de barbecue een deksel heeft om de warmte binnen te houden. Wil je echt indruk maken, dan kies je voor een grote smoker zoals een Oklahoma Joe. Daarnaast let je goed op het formaat. De barbecue moet voldoende groot zijn om smakelijke gerechten voor groepen te kunnen bereiden. Daarnaast moet er voldoende ruimte over blijven om een intieme setting voor jouw gasten te creëren.

Creëer een warme intieme sfeer

De meeste van jouw gasten zijn waarschijnlijk gekleed om te kunnen genieten van de barbecue onder winterse omstandigheden. Toch kan een beetje extra warmte geen kwaad! Zorg voor lekkere warme fleecedekens en maak gezellige zitjes in de buurt van de barbecue. Voor wat extra behaaglijkheid kun je kiezen voor terrasverwarming. Fakkels, vuurkorven en kaarsen werken sfeerverhogend tijdens de donkere wintermaanden.

Neem de tijd voor de barbecue

De koude buitentemperatuur heeft veel invloed op de gaartijd. Houd de deksel van de barbecue dicht voor een snellere en optimale garing van de groente- en vleesproducten. Gebruik daarnaast briketten van kokosnootbarsten; die gaan langer mee en worden warmer. Zo ben je langer voorzien van een goed werkende barbecue en kun jij je als chef-kok vooral bezighouden met waar we zo van houden: het bereiden van het perfecte stuk vlees!

Laat je inspireren met producten van het seizoen

Een winterse barbecue lijkt niet anders dan een zomerbarbecue, echter in de praktijk zijn de verschillen enorm groot. Dit komt met name door de omstandigheden zoals hierboven al beschreven. Daarnaast verschillen de gerechten op de barbecue enorm. Het voorgerecht kan je simpel houden, bijvoorbeeld bruin of wit stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter of tapenade. Voor een échte winterse barbecue kies je als hoofdgerecht voor bijvoorbeeld hert, ree, haas of een ander soort wild met bijpassende groenten. Maar ook grillworst, saté, steaks, spek of ribeye zijn zeer geschikte vleessoorten. Voor de visliefhebbers kun je denken aan skreifilet, zalm en schelvis. Om de gerechten de winterse bite mee te geven gebruik je verschillende kruiden en specerijen, zoals kurkuma, gember, anijs, laurier, rozemarijn, kardemom of ‘five spices’. Als bijgerecht serveer je geroosterde wortel of maïs, gepofte uien of gekarameliseerde appels. Witlof en verschillende soorten kool passen ook goed in dit rijtje. Maak het gerecht compleet met rustieke, ambachtelijke frieten. 

Bijpassende drankjes en een afsluiter voor de echte liefhebber!

Bij een winterbarbecue serveer je drankjes passend bij het seizoen. Een lekker vol Belgisch biertje,  Herfstbok van de tap of een volle krachtige rode wijn. Strohrum, Jägermeister, zelfgemaakte glühwein kunnen jouw gasten lekker warm houden, maar ook warme chocomelk (met slagroom) is een goede keuze. Als afsluiter van de barbecue serveer je jouw gasten typisch winterse nagerechten. Marshmallow bereid boven de nasmeulende kolen, of een heerlijke apfelstrudel. Willen jouw gasten lekker naborrelen? Serveer dan een rode port met een uitgebreid kaasplankje.

Ben jij je al aan het voorbereiden op het komende winterseizoen?